سبوس گندم
بیشتر غلات ها، مانند گندم و جو، لایه بیرونی سختی دارند. هنگامی که پردازش می شوند، این لایه به یک محصول جانبی تبدیل می شود که به آن سبوس می گویند. در هنگام فرآوری گندم جهت تهیه آرد گندم، سبوس گندم به دست می آورد که این سبوس سرشار از مواد مغذی است و فواید رژیمی بسیاری دارد.
از نظر فنی، هسته گندم دارای سه قسمت مجزا است: جوانه، سبوس و اندوسپرم. قسمت بیرونی سخت مغز به نام سبوس گندم شناخته می شود و اغلب در طی فرآیند آسیاب از سایر قسمت های مغز گندم جدا می شود. منبعی از مواد مغذی و مواد معدنی گیاهی است و هم طعم شیرین و هم آجیلی دارد. با این حال، سبوس گندم به عنوان منبع شگفت انگیز فیبر شناخته شده است. یک چهارم فنجان 6 گرم فیبر غذایی را فراهم می کند که 24 درصد از ارزش روزانه توصیه شده است.
فواید تغذیه ای این ماده مغذی عمدتاً غیرقابل انکار است. برای مدتی تصور می شد که ممکن است با سرطان مبارزه کند، اما این تا حد زیادی ثابت نشده است. با این حال، یک فنجان (58 گرم) از آن دارای مزایای تغذیه ای قابل توجهی است. یک فنجان حاوی 99 درصد از نیاز روزانه توصیه شده است. هم چنین سرشار از پروتئین، منیزیم، منگنز، نیاسین، فسفر، روی و ویتامین B6 است و دارای چربی کم، بدون کلسترول و بدون قند و سدیم است.
هم چنین برای تنظیم منظم گوارش و پایان دادن به یبوست مفید است زیرا فیبر غذایی بسیار بالایی دارد. هم چنین برخی از افراد نیز ادعا می کنند که غذاهای حاوی سبوس احساس سیری را در فرد ایجاد می کنند. این ادعا ممکن است درست باشد، زیرا تمایل به جذب آب در سیستم گوارش دارد.
سبوس گندم طعم شیرینی دارد، اما همه آن را جذاب نمی دانند. این امر مهم است که هنگام افزودن آن به غذاهای خود آهسته شروع کنید زیراا مقدار بیش از حد مجاز از آن می تواند به راحتی باعث اسهال شود. علاوه بر آن، مانند سایر منابع گندم، کسانی که بیماری سلیاک دارند نباید از آن استفاده کنند.
باید این نکته را در نظر داشت که سبوس گندم را نمی توان مانند آرد گندم معمولی، به راحتی نگهداری کرد. تمایل به فاسد شدن در آن بیشتر است به همین دلیل بهتر است در یخچال نگهداری شود، به خصوص اگر کسی قصد داشته باشد آن را برای مدت طولانی نگهداری کند. هم چنین میتوان آن را در یک قوطی خلاء مهر و موم شده در دمای متوسط ذخیره کرد. حتما توجه داشته باشید که اگر بعد از نگهداری و در هنگام استفاده طعم آن تلخ شده باشد، احتمالاً فاسد است و باید دور انداخته شود.
چند مزیت اصلی سبوس گندم برای سلامتی
از سهولت هضم تا جلوگیری از بیماری، در اینجا چند مورد از مزایای اصلی سلامتی ادغام سبوس گندم در رژیم غذایی شما آورده شده است.
سلامت دستگاه گوارش را ارتقا می دهد
از آنجایی که سبوس گندم منبع خوبی از فیبر نامحلول است، سلامت گوارش را ارتقا می دهد. همچنین نشان داده شده است که علائم نفخ و ناراحتی گوارشی را کاهش می دهد و باکتری های سالم در روده را افزایش می دهد، زیرا سرشار از پری بیوتیک ها است این پری بیوتیک ها فیبرهای غیرقابل هضمی هستند که به عنوان منبع غذایی برای باکتری های سالم روده عمل می کنند و تعداد آنها را افزایش می دهند که به نوبه خود سلامت روده را بهبود می بخشد.
وزن را سالم نگه می دارد
ارتباط بالقوه بین فیبر و مدیریت وزن نشان می دهد. فیبر ممکن است به شما کمک کند احساس سیری و رضایت داشته باشید! از آنجایی که سبوس گندم سرشار از فیبر است، زمانی که به دنبال تامین سوخت برای روز آینده هستید، یک گزینه عالی برای صبحانه است.
ممکن است به پیشگیری از برخی سرطان ها کمک کند
یکی دیگر از مزایای سبوس گندم برای سلامتی، نقش احتمالی آن در پیشگیری از انواع خاصی از سرطان ها است که یکی از آنها – سرطان روده بزرگ – سومین سرطان شایع در سراسر جهان است.
مطالعات متعددی بر روی انسان و موش، مصرف سبوس گندم را با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط دانسته است. علاوه بر این، به نظر می رسد سبوس گندم در مقایسه با سایر منابع غلات با فیبر بالا، مانند سبوس جو دوسر، رشد تومور در روده بزرگ افراد را به طور مداوم تری مختل میکند.
تأثیر سبوس گندم بر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ احتمالاً تا حدی به محتوای فیبر بالای آن نسبت داده می شود، زیرا مطالعات متعدد رژیم غذایی پرفیبر را با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط کرده اند با این حال، محتوای فیبر سبوس گندم ممکن است تنها عامل کاهش این خطر نباشد.
سایر اجزای سبوس گندم – مانند آنتی اکسیدان های طبیعی نیز میتوانند در این مورد نقش داشته باشند.
هم چنین نشان داده شده است که مصرف سبوس گندم به طور قابل توجهی تولید اسیدهای چرب مفید با زنجیره کوتاه را افزایش می دهد.
سبوس گندم هم چنین ممکن است به دلیل محتوای اسید فیتیک و لیگنان، نقش محافظتی در برابر توسعه سرطان سینه ایفا کند. علاوه بر این، فیبر موجود در سبوس گندم نیز ممکن است به کاهش خطر سرطان سینه کمک کند.
ممکن است سلامت قلب را ارتقا دهد
چندین مطالعه رژیم های غذایی پر فیبر را با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط دانسته اند.
تحقیقات هم چنین نشان می دهد که رژیم های غذایی سرشار از فیبر ممکن است به مقدار کمی تری گلیسیرید خون را کاهش دهند. تری گلیسیرید انواع چربی هایی هستند که در خون شما یافت می شوند که در صورت افزایش با خطر بیشتری با بیماری های قلبی مواجه خواهید شد.
بنابراین، افزودن سبوس گندم به رژیم غذایی روزانه می تواند مصرف کلی فیبر شما را، برای جلوگیری از بیماری قلبی افزایش دهد.
از معایب بالقوه آن
و در نهایت اگرچه سبوس گندم یک غذای مغذی با فواید بالقوه بسیاری برای سلامتی است، ممکن است معایبی نیز داشته باشد که نباید از آن ها غافل بود. شاید بتوان چند نمونه از این معایب را نام برد:
حاوی گلوتن
گلوتن خانواده ای از پروتئین ها است که در غلات خاصی از جمله گندم یافت می شود.
اکثر مردم می توانند گلوتن را بدون تجربه عوارض جانبی مصرف کنند. با این حال، برخی از افراد ممکن است در تحمل این نوع پروتئین مشکل داشته باشند بنابراین، افراد مبتلا به بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن باید از غلات حاوی گلوتن از جمله سبوس گندم اجتناب کنند.
حاوی فروکتان
فروکتان ها نوعی الیگوساکارید هستند، کربوهیدراتی که از زنجیره ای از مولکول های فروکتوز با یک مولکول گلوکز در انتهای آن تشکیل شده است. این کربوهیدرات زنجیره ای غیرقابل هضم است و در روده بزرگ شما تخمیر می شود.
پس اگر از IBS رنج می برید یا به عدم تحمل فروکتان مبتلا هستید، ممکن است لازم باشد از مصرف سبوس گندم خودداری کنید.
حاوی اسید فیتیک
اسید فیتیک یک ماده مغذی است که در دانه های همه گیاهان از جمله محصولات گندم کامل یافت می شود که به ویژه در سبوس گندم متمرکز است. اسید فیتیک ممکن است مانع جذب برخی مواد معدنی مانند روی، منیزیم، کلسیم و آهن شود. بنابراین، جذب این مواد معدنی ممکن است در صورت مصرف با مواد غذایی سرشار از اسید فیتیک مانند سبوس گندم کاهش یابد. به همین دلیل است که اسید فیتیک گاهی اوقات به عنوان یک ماده ضد مغذی نامیده می شود.
برای اکثر افرادی که رژیم غذایی متعادلی مصرف می کنند، اسید فیتیک تهدید جدی ایجاد نمی کند.
با این حال، اگر غذاهای حاوی اسید فیتیک بالا را همراه با بیشتر وعده های غذایی مصرف کنید، ممکن است به مرور زمان دچار کمبود مواد مغذی حیاتی شوید.